This and That

Random bits of my life

Ca’ d’Oro

Posted by Avital Pinnick on December 1, 2016

The Ca’ d’Oro (“House of Gold”), one of the oldest palazzi on the Grand Canal, was built between 1428 and 1430 for the Contarini family. Its name comes from the fact that its decorations were once gilded and polychromed. Even in its pallid state, it is still one of the most beautiful palaces in Venice.

Like many palaces, it has been converted into an art gallery. I can’t say I was terribly impressed, although my opinion may be colored by the fact that the second story was closed, but they still charged full price for the tickets. Photography is not allowed in the gallery, but is permitted in the outside balconies and loggia, which are the most photogenic areas in any case. (If you want to see how a palazzo may have looked when it was being used as a private home, visit the Ca’ Rezzonico.)

The sunflare photo below was taken from the first-floor balcony of what would have been the principal salon. It leads to the gift shop.

IMG_1907.jpg

Another view of the first-floor balcony:

IMG_1888.jpg

The external facade of the Ca’ d’Oro is not easy to photograph because of a vaporetto stop beside the palace (I think I stood on one of its docks); the only clear shot was at a sharp angle.

IMG_1912.jpg

If you want a good view of the Ca’ d’Oro, it’s better to go to the Rialto Mercato vaporetto stop on the other side of the Grand Canal. I took the next photo several days later and had a pleasant chat with a Scottish woman who was trying to sketch the palazzo.

IMG_2086.jpg

Ground floor loggia leading to the water entrance:

IMG_1877.jpg

Another view of the loggia, taken by wriggling my camera through the bars.

IMG_1878.jpg

External view of inner courtyard leading to main entrance. This courtyard is brick, but the rest of the area has splendid colored marble mosaics. Looking at this photo, I suddenly realised why these old staircases are built on arches, rather than a solid wall. It allows another row of windows, admitting light to a lower storey.

IMG_1885.jpg

Partial view of the mosaic floor and walls:

IMG_1876.jpg

In the courtyard, looking up.

IMG_1883.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: